REGICOR - Estudiant les malalties del cor i els seus factors de risc des del 1978


Notícies

01/07/2018

S’amplia l'estudi REGICOR amb el reclutament d’una nova cohort de 35 a 55 anys a Girona, Celrà i Arbúcies

Entre juny i desembre de 2018 dos equips sanitaris de l'Estudi REGICOR examinaran a 1.000 nous participants d'entre 35 i 55 anys a Girona ciutat, Celrà i Arbúcies amb l'objectiu d'ampliar la cohort del Registre Gironí del COR. L'objectiu d'aquest estudi és analitzar quins són els factors que augmenten el risc de patir malalties del cor i quins factors ens protegeixen.

Aquesta nova cohort formarà part de l'estudi que es va iniciar l'any 1995 i que està liderat pels equips del Dr. Rafel Ramos, investigador de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol i de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI)i dels Drs. Roberto Elosua i Jaume Marrugat de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) de Barcelona.

L'estudi ha estat aprovat pels Comitès d'Ètica en Investigació Clínica corresponents i la metodologia que utilitza està basada en les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut, que permet comparar els resultats amb els d'estudis realitzats a desenes d'altres zones de tot el món que també l'utilitzen. 

L'exploració, que dura aproximadament 93 minuts, consisteix en la realització de la mesura de la tensió arterial, pes, talla, exploracions per determinar l'elasticitat de les artèries, i en una extracció de sang. Aquesta extracció servirà, per una banda, per mesurar els greixos de la sang (colesterol) i el seu estat d'oxidació i, per l'altra, per extraure una mica d'ADN (material genètic contingut a les cèl·lules de la sang). Per últim, es passaran unes enquestes sobre activitat física, dieta, consum de tabac, capacitat cognitiva i antecedents de malalties.

Les exploracions es realitzaran en dependències cedides en centres d'atenció primària, ajuntaments o altres entitats col·laboradores, sempre adaptats als exàmens mèdics.

Per tal de facilitar la participació, s'enviarà a cada voluntari una carta en la que se l'informarà de la realització de l'estudi i de la seva importància per al coneixement de la malaltia del cor a l'àrea de Girona. També se'ls telefonarà per a concretar el dia i l'hora que vagi millor a cadascú. Si ho desitgen, també podran escollir el lloc de l'examen entre els habilitats per a l'ocasió. Els participants rebran un informe amb els resultats més rellevants de les exploracions realitzades.

Una iniciativa de